Храмовна слава цркве у Дупљају

Свети Сава је пример доброг пастира

  • Храм у Дупљају посвећен Спаљивању моштију Светог Саве на Врачарупрославио је своју крсну славу. Свету Литургију служило је свештенство из Ваљева, након које је уприличена литија и преломљен славски колач. Домаћини славе били су сви мештани Дупљаја. Тако ће бити и наредне године, рекао је надлежни парох Велимир Крстић. Трпеза љубави приређена је у парохијском дому –

Посвећен Спаљивању моштију Светог Саве на Врачару, храм прелепог живописа у селу Дупљај (парохија рабровичка) и ове године свечано је обележио свог небеског покровитеља. Свечано и заједничким трудољубљем. Откако је подигнут, Лета Господњег 2014., домаћини славе су сви мештани села. И сви гости са свих страна су добро дошли…

Јеванђељска прича о пастиру који воли своје стадо, брине се о њему и живот свој за њега полаже, једна је од прича које нам описују однос Бога са човеком. У другој Господ Христос је чокот, а ми смо грожђе, у трећој Он је глава, а ми смо удови… Засигурно, свака од њих показује нам јединство Господа са људима, рекао је у литургијској проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски.

  • У свакој од тих прича (слика), Господ жели да покаже да је у јединству са нама. Да је Он центар свега, оно ради чега и око чега треба да се окупљамо. Ми људи створени смо као бића појединачна, али смо створени као људи заједнице. Човек кроз историју тежи ка нечему и некоме. Зато се људи окупљају и стварају разне организације и заједнице. Суштина нашег хришћанског живота јесте да пронађемо центар вечне заједнице, да схватимо да је Господ Христос, пастир добри, центар нашег окупљања и наше љубави – истако је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Свети Јустин Ћелијски говорио је да сваки човек у свом бићу има стремљење ка Богу и треба да се труди да му следује. У сваком времену Господ би послао по једног пастира да нас води као што је био Свети Сава, коме је посвећен храм у Дупљају. Владика Николај Светог Саву у спеву „Небесна Литургија“ назива „дичним светитељем, српског рода другим спаситељем“. Јер, он је такође показао колико воли своје стадо и колико је спреман да се за њега жртвује, закључио је о. Дарко Ђурђевић.

Након богослужења, уследила је трократна литија око храма, ломљење славског колача и агапе у парохијском дому.

За трпезом љубави, браћи свештеницима и свима који су дошли да учествују у славској свечаности, заблагодарили су надлежни свештеник Велимир Крстић и прота Милован Милутиновић, некадашњи парох овог краја.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’94’]