Ђурђевдан – слава храма у Новом насељу

Храм Светог великомученика Георгија и ове године свечано је прославио свог патрона – Светог великомученика Георгија. Свету Литургију служили су протојереј – ставрофор Јован Петровић и јереј Далибор Чкојић, уз саслуживање ђакона Мије Бојиновића.

У празничној беседи, протојереј – ставрофор Мирослав Петаковић подсетио је на значај васкршњег поздрава „Христос васкрсе“, којим се поздрављамо до Спасовдана, и житије Светог Георгија, страдалника за веру Христову у доба прогона хришћана, које је спроводио римски цар Диоклецијан. Као носилац високог звања у војсци – трибуна, Свети Георгије ступио је пред владара и одважно изјавио да је хришћанин. Тог тренутка почело је његово страдање, оличено у најгорим мучењима. Својим молитвама чинио је разна чуда, која су подстакла многе да приме Хришћанство. Међу њима су били царева супруга Александра, главни жрец Атанасије и други, такође свирепо погубљени. Потом, чуда су се дешавала на гробу Светог Георгија.

  • Тако, вековима се слави Свети Георгије, који је заштитник и молитвеник за сав род хришћански. Понајвише за затворенике, немоћне и болесне… Свети Георгије је класичан пример тога како се страда за Христа да би се живело са њим. „Механичког“ спасења нема. Пасивни, инертни и млитави тешко могу добити вечни живот. Свети Георгије га је задобио херојским исповедањем вере и мученичким страдањем.Физичком смрћу постао је победник, а побеђени су отишли у пакао и вечне муке – истакао је прота Мирослав Петаковић у својој ђурђевданској проповеди у храму који је посвећен управо великом Божјем угоднику из трећег хришћанског века.

По Светој Литургији, уприличен је литијски опход око храма. Славска свечаност завршена је агапама у парохијском дому.

Мија Бојиновић, ђакон

[supsystic-gallery id=’92’]