Владика Милутин служио помен пилоту Миленку Павловићу

Херојство за вечно сећање

Молитвени помен хероју Миленку Павловићу служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Венце и цвеће крај спомен – обележја положили су чланови породице, припадници Војске Србије и Полицијске управе Ваљево, представници локалне самоуправе, Удружења бораца ратова од 1990. године, ХК Крушик и јавних предузећа Ваљева. Пригодним програмом, почаст пуковнику Миленку Павловићу исказали су Камерни хор „Емануил“ под управом Вање Урошевић, рецитаторка Слађана Богдановић, члан Градског хора „Абрашевић“ Урош Пајић и музички уметник Никола Станоев, који је у форми реп композиције опевао дело хероја наших дана.

Ретки су Ваљевци без сузе у оку и дрхтаја у срцу при помену имена пилота пуковника Миленка Павловића, храброг бранитеља неба над Ваљевом, који је 4. маја 1999. године изгубио живот у борби са далеко бројнијом и технички снажнијом НАТО авијацијом. Полетео је уместо млађих колега, да одбрани завичајно парче неба. И то га херојем чини у свим временима. Јер, Свето јеванђеље нас учи да „нема веће љубави, него положити живот за ближњег свог“. Пуковник Миленко Павловић то је свеколико доказао. Памте га и воле његови Ваљевци, завичајци из благородне Подгорине, где се родио и снове о небеским пространствима започео. Памте га и они широм земље, који поносно носе униформе Војске Србије. И сви који данас у лепоти слободе живе… Част је и обавеза да чувамо успомену на нашег хероја, речи су градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића на осамнаестогодишњем помену пуковнику Миленку Павловићу, одржаном крај спомен – обележја на  дуплим тракама. Осећај поноса и свест о значају подвига пуковника Павловића су све већи, иако време пролази. Био је чврст ослонац свима са којима је обављао војничке дужности. Његова херојска крила и данас су раширена и штите нас, поручио је командант 204. Ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић.

За храброст и родољубље пуковник Миленко Павловић постхумно је вишеструко одликован. Овом приликом, Орден првог реда  „Српске круне“ члановима породице уручила је генерални секретар овог удружења Мирјана Раденковић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’90’]