Празник Светог Владике Николаја у ОШ „Владика Николај Велимировић“

Благослови Епископа Милутина за наставнике и ђаке

Ваљевска „друга основна“ прва је школа у Србији која је понела име новопросијавшег светитеља Српске Православне Цркве – Светог Владике Николаја Велимировића. Било је то 2002. године, годину пре него што ће лелићки Златоуст бити уврштен у календар светих СПЦ. Од тада наовамо, празник Светог Владике Николаја славска је свечаност за колектив и ученике школе. Ове године, велику радост „са лелићких висина“, где се родио највећи Србин после Светог Саве, донео им је Епископ ваљевски Г. Милутин, дошавши право са манастирске светковине да преломи славски колач и освети жито и вино.

Владика Николај био је веома учен човек. Стекао је два доктората из области богословских наука и философије. Познавао је и природне науке и говорио неколико светских језика. Сматрао је да свако дете треба да стиче што више знања и да постане добар човек. Да научи да поштује своје родитеље како би му сутра, кад постане родитељ, деца поштовањем узвратила, беседио је Владика Милутин након славског обреда у ОШ „Владика Николај Велимировић“. Такође, истакао је он, учити децу најлепши је позив.

  • Учитељ је просветитељ и образован, а образован је онај човек који носи образ Божји у себи. Велики људи попут Његоша, Владике Николаја и Оца Јустина имали су образа Божјег и зато је њихова слава вечна. Драги професори, вама је Бог дао оно најлепше – децу, анђеле Божје. Деца су безазлена, немају греха. Кад се наљуте, брзо забораве… Будите деца и кад одрастете! Волите земљу своју и сваког човека. Поштујте своје родитеље и наставнике. Ви, драги професори, водите децу путевима којима су ишли Свети Сава, Владика Николај и сви свети Божји људи – поручио је Владика Милутин, честитајући славу директору школе Предрагу Гојковићу, запосленима и ученицима.

У част славе, ученици су за своје госте извели леп културно – уметнички програм.

Верску наставу у ОШ „Владика Николај Велимировић“ похађа 500 од укупно 650 ученика. Сарадња са вероучитељима од повратка овог предмета у наставу је одлична, истакао је директор школе Предраг Гојковић. Његов утисак у неформалном разговору поделили су садашњи вероучитељи свештеник Невен Лукић и ђакон Драган Станојевић, као и архијерејски заменик протонамесник Саша Максимовић, који је некада предавао у овој школи.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’86’]