Недеља мироносица у Храму Светог Нектарија Егинског

Имајмо радост жена мироносица!

„Исуса Назарећанина тражите? Није овде, устаде…“, збори анђео Господњи женама, које са светим миром у рукама долазе да помажу тело свог учитеља. Нису Га могле помазати пре полагања у гроб. Тадашњи обичаји ту дужност су налагали мушкарцима. Наравно, могао им је Господ Христос испунити ту жељу. Али, уместо ње, удостојио их је да прве сазнају и благовесте највећу радост коју познаје људска историја- радост Његовог славног васкрсења. Радост, коју више од две хиљаде година проповедају небо и земља, цела васиона. Жене мироносице пратиле су Спаситеља до самог краја земаљског Му живота, неустрашиво стојећи под крстом у тренуцима страдања…

  • Замислимо, кад би могли да се вратимо уназад и видимо те жене! Какав ли је био њихов јецај, кад су Господа распели и каква им је била радост, кад им је анђео јавио да је устао из гроба… Замислите ту радост и то усхићење са којим су оне рекле апостолима „Христос васкрсе!“ Тај жар у срцима с којим су оне објавиле ту вест… Зато, увек кад кажемо тај радосни поздрав, кажимо га из срца јер знамо да је то вечна истина – празнично је слово у Недељи мироносица свештеника Игора Илића на Светој Литургији у новоподигнутом Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.

Хришћанска историја броји много благочестивих жена, које су сведочиле васкрслог Господа на разне начине. Данас, при Храму Васкрсења Христовог, имамо Коло српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“, које благовести љубављу и милосрђем, истакао је свештеник Игор Илић, који је донедавно био духовник Кола сестара. Сада се о „ваљевским мироносицама“ стара ђакон Јован Новитовић.

Како је најављено, Света Литургија у Недељи мироносица служена је у Храму Светог Нектарија. Због радова на подном грејању у Храму Васкрсења Христовог, богослужења ће се и убудуће обављати у новом храму.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’83’]