Архијерејска Литургија и рукоположење у Мионици

Молимо се за мир у  свету!

  • На празник Светог Симеона Персијског и Недељи жена мироносица, 30/17. априла Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Вазнесења Христовог у Мионици, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва из више епархија. Овом приликом, Владика Милутин у чин презвитера рукоположио је Величка Илића, досадашњег ђакона цркве и вероучитеља Основне школе „Милан Ракић“ у Мионици.

Сви који се у недељу саберу на Светој Литургији у храму сведоци су Васкрсења Христовог. Да нису, били би у кафани или на каквом другом месту те сведочили празнословље или шта друго, што Богу није драго. Свака недеља је „мали Васкрс“ и, заједнички у дому Божјем, тога дана молимо се за за мир „свег света“. Да ли има мира данас у свету? Има, и ми стално треба да се за њега молимо, беседио је Епископ Милутин на Светој Архијерејској Литургији у мионичкој цркви.

  • Да ли се молимо Господу са сузама како је чинио Свети Владика Николај? Као Свети Отац Јустин, који је свако богослужење отплакао? Када је говорио „за мир свега света Господу се помолимо“, он је то у својој души проживео. Истински је то рекао и доживео ту дубоко снажну молитву на Светој Литургији. Молитву, која се изговара и у нашим кућама, када свештеник освећује водицу. Ви сте сведоци Васкрсења Христовог! Погледајте, све до Спасовдана поздрављамо се са „Христос васкрсе“ и отпоздрављамо са „Ваистину васкрсе“, а сваке недеље славимо Васкрсење Христово – рекао је ваљевски архијереј.

Васкрсење Христово стално сведочимо јер нам је Спаситељ преко Својих апостола то заповедио. Он је васкрсао да би и ми у свеопштем васкрсењу васкрсли телима својим. Ако не верујемо да ће се то догодити, онда гроб значи задњу реч и наш живот је без смисла. Јер, „што ће нам живот, ако нема вечности“, подсетио је Владика Милутин на речи богомудрог Оца Јустина Ћелијског.

Говорећи о женама мироносицама, којима је посвећена друга недеља по Васкрсењу Христовом, Епископ Милутин истакао је да је њих одликовала огромна храброст, будући да су, уз Светог Јована Богослова и Мајку Божју, само оне остале крај крста на Голготи. Господ Христос је њихову љубав наградио, јавивши се најпре њима у часу васкрсења.

  • Христос се јавља прво женама јер оне имају јаче срце, већу ревност и љубав неисказиву. Зато жена јесте мајка. Она рађа, подиже и васпитава децу. Мајка је најсличнија Богу. Црква је уздигла жену на степен који јој припада, без обзира на то да ли она ради у фабрици или управља државом – казао је Владика Милутин.

Данашње литургијско сабрање било је нарочито свечано, будући да је дугогодишњи вероучитељ мионичке школе и ђакон при храму „војводине вароши“ Величко Илић рукоположен у презвитерски чин. Честитајући оцу Величку Илићу, Владика Милутин пожелео је да му Господ помогне да дуго и добро служи, а верни народ позвао да узноси молитве за своје пастире. Јер, указао је он, свештеник носи тешко бреме и оне су му драгоцене.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’81’]