Владичанска Литургија и рукоположење у Храму Светог великомученика Георгија

Цркву Божју нико и ништа не може победити

  • На празник Светог мученика Терентија, 23/10. априла Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Том приликом, у чин ђакона, Епископ Милутин рукоположио је досадашњег ипођакона Мију Бојиновића, истакнутог вероучитеља и уредника „Слова љубави“, часописа ученика Основне школе „Десанка Максимовић“.

Господ Христос је заповедио апостолима да рукополажу свештенике и ђаконе. Од тих времена до данас, ланац преношења благодати Божје непрекидно траје. Реч „достојан“, која се углас изговара у чину рукоположења, означава сагласје архијереја, свештеног клира и верног народа да је онај на кога се благодат Светог Духа излива достојан да буде служитељ Божји, беседио је Епископ Милутин  приликом рукополагања ипођакона Мије Бојиновића у чин ђакона.

Црква Божја држи се Христових речи, речи апостола и светих отаца. Она узраста и нико је и ништа не може победити. Како је Господ Христос рекао, „ни врата пакла је неће надвладати“…

 У Томиној недељи, подсетио је Владика Милутин, Васкрсење Господа Христа још снажније је доказано. Васкрсење – највећи догађај у историји човечанства…

  • Овај свет данас сумња у Васкрсење Христово, а тиме сумња и у своје васкрсење. Мисли, од земље је и у гроб ће се сурвати. Авај, зар је за то створен човек?! Човек је, браћо и сестре, створен да живи после смрти. Смрт је само капија кроз коју се пролази до блаженог живота у Царству Божјем, где су правда, радост и мир… Радујмо се Васкрсењу Господњем! Све до Спасовдана, поздрављајмо се са „Христос васкрсе“. Кличимо да чује васиона! Нека грми земља, смрт је побеђена – закључио је Владика Милутин своју проповед.

Ђакон Мија Бојиновић службоваће при Храму Светог великомученика Георгија, који је извесно време био без ђакона, чиме су посебно обрадовани свештенство и хор новонасељског храма.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’76’]