Митрополит неакрински и каламаријски Господин Јустин у посети Епархији ваљевској

Његово Високопреосвештенство Митрополит неакрински и каламаријски Господин Јустин први пут борави у званичној посети Српској Православној Цркви. Другог дана свог боравка у Србији, дана 20. априла 2017. године, посетио је Епархију ваљевску. Посета је започела пријемом и топлом добродошлицом коју му је у Епархијском двору у Ваљеву приредио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин. У братском разговору двојице Архијереја уважени гост је имао прилику да се ближе упозна са животом и радом у Епархији ваљевској. Митрополит Јустин је даривао ваљевског архијереја копијом чудотворне иконе Мајке Божије док је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин Високопреосвештеног Митрополита неакринског и каламаријског Господина Јустина одликовао орденом Светог Владике Николаја.

Након пријема у Епархијском двору Митрополит Јустин и Епископ Милутин посетили су Саборни Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву. Посебан утисак на госта оставила је посета новом храму посвећеном Светом Нектарију Егинском.  Митрополит је похвалио ово богоугодно дело које се врши с благословом и трудом Владике Милутина, нагласивши да овај „део Грчке у Ваљеву“, по свом положају и лепоти, веома подсећа на саму Егину. Уједно, ово је била прва посета једног грчког Архијереја новоподигнутом Храму Светог Нектарија Егинског.

Свој обилазак Епархије ваљевске Митрополит Јустин је наставио посетом манастиру Ћелије и поклоњењем моштима преподобног Јустина. Овај тренутак био је веома дирљив за самог Митрополита, будући да је још као млад искушеник био надахнут ликом и делом оца Јустина, а на монашењу је добио име управо по Светитељу ћелијском. Након дугог низа година ишчекивања, Митрополит је коначно дочекао да се поклони и целива мошти свога заштитника. Након посете манастиру Ћелије уследило је поклоњење и моштима Светог владике Николаја. Уважене госте у манастиру Лелић дочекао је игуман Георгије који је приликом обиласка манастира упознао госте са ликом и делом Светог владике Николаја и историјатом манастира. С обзиром да су се гости непланирано дуго задржали, Епископ их је у вечерњим сатима угостио трпезом љубави за којом је време пролетело у веома пријатном разговору.

Дарко Ђурђевић,

протонамесник

[supsystic-gallery id=’70’]