Епископ Милутин на Велики петак у Саборном храму

Дан који приличи само Богу, никако човеку!

Најтужнији дан у људској историји, дан у коме је човек подигао руку на Бога, дан страшне таме, који више наликује ноћи… Много тога је о Великом петку речено и написано па ипак тајна страдања Господа Христа исцрпљује и речима најбогатије.

Смрт Христова и страхота Његове осуде не могу се мерити смрћу ма ког човека. Овај дан приличи само Богу, никако човеку, део је дирљивог слова на вечерњој служби Великог петка у Храму Васкрсења Христовог старешине храма протојереја – ставрофора Драгомира Јовановића.

Многим народима кроз векове није било лако да дају име овом дану. Ми Срби зовемо га „Велики петак“, Немци „Жалосни петак“, Французи „Свети петак“, а Енглези пак „Добри петак“.

  • Чак му одговара назив „Добри“. Јер, ма колико да је овај дан пун греха, мрака и страха, он је спасоносан дан за род човечји. Безумље људско хтело је уништити јединог Спасиоца и затворити једина врата спасења, али је свемоћни Бог окренуо смрт на живот, уништење на васкрсење, срам на славу, а на место једних затворених врата отврорио друга. О томе ће се говорити прекосутра, на светли дан Васкрсења – беседио је прота Драгомир Јовановић.

Господ Христос није се наљутио на оне који су Га распели. Наљутило се сунце и сакрило сјај. Наљутила се земља и затресла се. Стене и попуцале… Он је умирао за нечисте и молио Оца небесног да им опрости јер не знају шта чине. Да ли ми данас, крштени и причешћени крвљу Христовом, знамо шта чинимо, запитао је прота Јовановић. Дужност нам је да се, Христа ради, смилујемо на оне који су данас незнањем заслепљени. Да их својим примером, љубављу, делом и молитвом  упутимо на спасоносни хришћански пут. Ако на тај пут истине повратимо бар једног од оних за које је Христос умро, примићемо плату праведника у Царству небеском, истакао је прота Драгомир Јовановић.

Након богослужења изнесена је Плаштаница, коју су бројни верници целивали до касних сати. У вечерњој служби Великог петка у Саборном храму учествовао је и духовни отац овдашњег верног народа Епископ ваљевски Г. Милутин.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’57’]