Лазарева субота, слава капеле на Новом гробљу у Ваљеву

Сећајмо се смрти да бисмо мање грешили

  • Капела Васкрсења Праведног Лазара на Новом гробљу у Ваљеву прославила је своју славу – Лазареву суботу. Светом Литургијом началствовао је пензионисани парох протојереј – ставрофор Љубисав Аџић, уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева. Обред резања колача обавио је Епископ ваљевски Г. Милутин.

„Тешко је замислити гробље без цркве“, речи су Светог Владике Николаја на које је у проповеди подсетио Епископ Милутин. Они који су ту прешли су претешку линију умирања и отишли у живот вечни, живљи су него ми. Смрт некада боли и само мудри људи сваког дана помисле на час смрти. Свети оци кажу да, ако то помислимо, и млади и стари, мање ћемо грешити.

  • Све нас чека то и треба озбиљно да живимо сваког дана. То је поучна, најлепша мера педагогије. Онда ћемо живети хришћански. Свети Владика Николај каже:“Гробље је светиња. Оно се чисти и чува као црква.“ Онај који не чисти гробове својих, презрео их је и није свестан да он мора поћи њиховим путем и положити рачуне пред прецима… Тело не можемо сачувати, човек мора постати прах. Али, ми ћемо васкрснути и зато се радујемо. Смрт је најопаснија авет, али имамо радост јер ће нас Господ Христос васкрснути у дан свеопштег васкрсења – беседио је Владика Милутин.

Свети Отац Јустин је говорио да су земљом пролазили многи господари, моћници и зликовци, који су смрћу поражени. Само је Господ Христос прошао кроз телесну смрт и васкрсао из мртвих, доневши нам радост вечног живота. Црква на гробљу нам сведочи да ће сви који ту леже васкрснути. Она је застава победе над смрћу.

Храм на ваљевском Новом гробљу сада је реновиран и улепшан. Заслуге за то понајвише припадају протојереју – ставрофору Верољубу Младеновићу.

  • Прота Верољуб Младеновић више није парох, али нећемо рећи да је пензионер. Сваки свештеник је свештеник докле год се не пресели у вечност. Он је слуга Божји, проповеда, ради за добробит Цркве Божје. То важи за оца Верољуба. Ова црква је потпуно нова, захваљујући његовом труду. Од срца му благодарим што не престаје да ствара – похвалио је Владика Милутин дугогодишњег свештеника и некадашњег старешину Храма Покрова Пресвете Богородице, протојереја – ставрофора Верољуба Младеновића. Уз њега, нарочите заслуге има и председник Црквеног одбора Покровског храма, Бранислав Ковачевић, чије је предузеће извело грађевинске радове.

По богослужењу, пререзан је славски колач и приређена трпеза љубави у оближњем ресторану.

 

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=’47’]