Архијерејска Литургија у мионичком храму

Бити хришћанин значи живети јеванђељски!

Много је данас људи који су по имену хришћани, али не и по животу. Није човек хришћанин ако оде у цркву једном годишње и слави славу. Хришћанин је човек који живи Христом, који благодари Господу на сваком дану проведеном са ближњима, могућности да ради и заради да прехрани своју породицу, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Архијерејској Литургији, коју је на празник Светог Прокопија Декаполита, 12. марта/ 27. фебруара 2017. године, са епархијским свештенством служио у Храму Вазнесења Господњег у Мионици.

Наша Света Црква учи нас да праштамо и за опроштај замолимо, да ни са ким не останемо у завади јер не зна се када ће нас Господ себи позвати. Свети оци су напомињали да се увек сећамо часа смрти и нећемо сагрешити. Ако и сагрешимо, Господ нам је оставио Свете тајне покајања и исповести и њих треба озбиљно схватити.

Није исповест обичај, који се састоји у томе да се дође пред свештеника, пола сакрије, а пола каже. Исповест је кад се згадимо себе и свог греха и пред Богом се покајемо… Ми не можемо достићи Христа, али можемо светитеље. Владика Николај је био исто што и ми. Исто је живео, радовао се, плакао, волео да изађе и поприча са људима. Али, постао је свети човек. Зато, нема оправдања ако нисмо добри и кажемо:“Не могу ја то, то је могао Владика Николај!“ Можемо, само нећемо – објаснио је Владика Милутин како треба живети по узору на свете, од Господа прослављене људе.

Владика Милутин посебно је скренуо пажњу да се морамо чувати рђавих речи, да не хулимо на Господа и не осуђујемо ближње. Јер, Господ је једини судија и Он ће нам свима по заслугама пресудити. Када смо у мионичком крају, указао је ваљевски архијереј, морамо помислити и на славног Војводу Живојина Мишића, коме ћемо положити рачуне какви смо били Срби и хришћани. Јер, он је својим примером све врлине нашег народа посведочио у најтежим данима историје.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=27 position=center]