Недеља православља у Епархији ваљевској

Aрхијерејска Литургија у Недељи Православља у саборном храму

У Недељи Православља, 5. марта/20. фебруара Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, уз саслуживање епархијског свештенства и учешће великог броја верника.

У литургијској проповеди, ваљевски архијереј истакао је значај читања Светог писма и примене Речи Господа Христа у животу сваког хришћанина, његове породице и друштва у целини. Јер, када би људи творили написано у Светом јеванђељу, нигде не би било сукоба, ратова, нити било каквог зла. Свет би био Царство Божје. Будући да се налазимо у данима Часног поста, Владика Милутин рекао је да је лепо држати телесни и духовни пост јер овај подвиг је благотворан по здравље организма, просвећује ум и богати душу човека.

Као и ранијих година, на крају прве недеље Часног поста, мноштво верника, нарочито деце, приступило је Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=21 position=center]

Недеља православља у Покровском храму у Ваљеву

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског господина Милутина, у прву недељу поста, 05. марта 2017. године, у Храму Покрова пресвете Богородице у Ваљеву служен је „молебан у недељу православља“. Молебан је служио протојереј – ставрофор Драган Алексић из саслуживање протојереја – ставрофора Драгомира Јовановића, као и ђаконâ: Јована Новитовића и Стевана Сировљевића. На молебну се окупило свештенство саборног и најстаријег храма у Ваљеву, као и верни народ који је дошао да учествује у овом јединственом чину.

Сабранима се бираним речима обратио протојереј – ставрофор Драган Алексић, који је подсетио на значај празника „победе Православља“. Он је нагласио да овај празник открива лепоту наше вере, али и велике подвиге које су хришћани претрпели за одбрану истине и православља. Зато је овај молебан благосдарност Богу што нас је сачувао у правој вери, али и молитва да они који су од ње отпали или залутали, да се врате на пут спасења.

Дарко Ђурђевић, протонамесник

[supsystic-gallery id=22 position=center]

Недеља Православља у Подгорини

Прву недељу Часног поста Црква је посветила победи Православља над иконоборством, која се збила током прве половине деветог века (843.године), под вођством цариградског патријарха Методија I, као и теолошким делима Светог Јована Дамаскина и Светог Теодора Студита, а све под заштитом богомудре царице Теодоре. Управо прве седмице Часног поста, читајући Синодик Православља, Црква наглашава. значај светости православне иконе и достојанство човека створеног по Лику и подобију Творца – човека као круне стварања и живе иконе Божије.

Сведочећи на делу љубав према Цркви, верни народ Подгорине сабрао се у великом броју при парохијским храмовима и манастирима архијерејског намесништва, како би литургијски, молитвено уз пост и покајање, приступио Светом причешћу. У среду, Чисте недеље, свештеници при храму у Осечини служили су Литургију Пређеосвећених Дарова, у оквиру које су причестили предшколску децу, док су се ученици основних школа из Осечине, Пецке, Ваљевских Става, Ваљевске Каменице и средње Економске школе (одељења у Осечини) причешћивали, заједно са родитељима и наставницима, у петак – на Литургији Пређеосвећених Дарова, на Теодорову суботу, као и у Недељи Православља, када је служена Литургија Светог Василија Великог.

Чедомир Ђурић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=23 position=center]