Нови олтар у Обреновцу – капела Светог Пантелејмона у Геронтолошком центру

Геронтолошки центар у Обреновцу почео је са радом 1972. године. Први свештеник који је посећивао дом био је тадашњи прота Јанко Срећковић. После њега за духовника центра долази прота Дарко Павловић, садашњи старешина храма у Обреновцу, а данас у служби Богу и старим верницима стоји протонамесник Немања Павловић.

Прота Дарко Павловић, после извесног времена бављења старим лицима из Геронтолошког центра,одлучује да изгради једну малу капелу посвећену крсном имену целог дома, Светом великомученику и исцелитељу Пантелејмону. Од тога дана у Дому за стара лица почињу да се служе Свете Литургије.

Када је свештеник Немања Павловић постављен за духовно старање о овој установи, он је сву дотадашњу праксу наследио, а додато је и причешћивање по свим собама због непокретљивости старих лица (немоћних да присуствују служби код капеле).

Године 2014. у мајским поплавама страда целокупно приземље Геронтолошког центра. Народ тужног срца и болећивог тела бива расељен у домове по Србији. У приземљу страда скоро комплетна инфраструктура која покреће цео дом – струја, вода, кухиња, лифтови, вешерај, као и капела Светог Пантелејмона. Епископ ваљевски Г. Милутин, видевши муку и невољу над старима и немоћнима приликом неколико својих посета, преко Фонда “Патријарх Павле” успева да обезбеди велику помоћ за Геронтолошки центар и да тиме помогне поновно покретање рада и враћање расељеног народа у своју кућу.

Данас, након непуне три године од мајских поплава, уз помоћ Божију и благослов Епископа Милутина, директор Геронтолошког центра Зоран Суботић са обреновачком Црквом, архитектом Владиславом Лалицким и верним народом успео је да направи доста већу и лепшу капелу у великом (главном) холу дома за старе.

Капела је постављањем преградних зидова и иконостаса завршена 80 одсто. Остало је још сређивање унутрашњих зидова, прављење свода изнад олтарског простора и уређење расвете.

Духовник капеле Светог Пантелејмона, свештеник Немања Павловић, уз договоре са директором установе, најављује њено скорашње освећење. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин биће позван да изврши освећење, а уз присуство градоначелника и Градске управе Обреновца, представника Руске Цркве и државе, као народа који свим својим срцем поштује лик Светог Пантелејмона и верног народа српског.

Свевишњем Богу благодаран и Светом Пантелејмону,

духовник Геронтолошког центра – свештеник Немања Павловић

[supsystic-gallery id=7 position=center]