Преподобни Макарије Велики свечано прослављен у Убу

Преподобни Макарије Велики, стуб монаштва чије речи и дела сведочи Свето предање, а који на позив Господа Исуса Христа не остаде суздржан, већ доприносећи примером какав ученик може предати свом Учитељу у подвигу, смирењу, вери, умножењу врлина и молитви, био је и остао узор монашком и световном животу хришћана.

Прослављање Преподобног Макарија Египатског, којег Православна Црква празнује 1. фебруара/19. јануара, црква – брвнара у Убу отпочела је у навечерје великим бденијем и сутрадан наставила Светом Архијерејском Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслужење архијерејског намесника тамнавског, протојереја – ставрофора Митра Миловановића, и свештенства и монаштва Ваљевске епархије.

Честитајући празник Преподобног Макарија Великог убском свештенству, члановима Богомољачког братства, које носи име овог ранохришћанског светитеља, и свима сабранима у Храму Вазнесења Христовог, Владика Милутин изговорио је поучно слово о животу Преподобног Макарија, његовом подвигу и значају за Хришћанство и хришћане.

Након Свете Литургије, прешло се за трпезу, за којом је поред свечаног ручка, припремљен и богат културно-уметнички програм. Програм је био сачињен од дивног појања хора Цркве Уб и приказа једног богомољачког саборовања из 1940. године којим је председавао Свети Владика Николај Жички и Охридски, којег су извели полазници верске наставе.

Протојереј Душан Бабић, духовник ПНХЗ „Свети Макарије Велики“, захвалио је Епископу Милутину на залагању да живот ове скромне хришћанске заједнице још јаче исијава. Прота Душан начинио је кратак осврт на рад заједнице и његове плодове, који су видљиви како кроз хуманитарне акције, тако и кроз Духовне беседе, које хришћанска заједница организује једном месечно. Такође, отац Душан је у свом обраћању нагласио значај моштију Преподобног Макарија Великог, које је трајно даривао баћушка Јован из манастира Лешје.

Дирнут припремљеним програмом и сећањем на богомољачки покрет и његову улогу у историји Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин завршио је светомакаријевско саборовање у Убу.

Милош Рафаиловић вероучитељ