Савинданске светковине у Епархији ваљевској

Свети Сава је уткан у биће нашег народа

– Од Господа је испрошен у старих родитеља, утемељитеља српске државе Стефана Немање и благочестиве жупанке Ане. Његов долазак на овај свет, безмало седам столећа раније, предсказао је оснивач цркве у Јерусалиму, Свети Сава Освећени, оставивши завет братији монасима да монаху племићког рода из далеке земље дарују његов игумански штап, жезло и икону Мајке Божје Млекопитаљенице. Јасно је – Господ је за принца Растка имао другачији план. Сјединивши своју душу са Њим у раној младости, прегалаштвом какво је само светитељима својствено, Свети Сава створио је мноштво непролазних добара, која су свеколико унапредила живот ондашње српске државе и утемељила њено постојање до данашњих дана. Он је наш светитељ, просветитељ, дипломата, државник и путоказ живљења свим долазећим генерацијама. Дивимо му се и славимо га вековима. Где год је Срба на планети… У Епархији ваљевској, наткриљеној молитвама Владике Николаја и Аве Јустина, следбеницима и бранитељима светосавског пута у доба безверја, славило се и певало у част Светог Саве у храмовима и школама.

Светосавски пакетићи у Покровској цркви

Господ Христос био је све и свја у души, савести, срцу и животу Светог Саве. Ми често кажемо да смо на путу Светог Саве. Али, то не значи само отићи до Милешеве, храма на Врачару, Свете горе… То је само стаза, која је Светог Саву одвела до Христа Господа. Он је њоме ходио и Христос му је био све, део је светосавског слова у Храму Покрова Пресвете Богородице, које је произнео свештеник Слободан Алексић.

– Свети Сава је просветитељ јер је светитељ. Наш народ је изједначио та два појма и оличио их у Светом Сави. Зато су код нас Црква и школа нераскидиво везане. Школа нам даје знање, а Црква љубав. Данас, многи покушавају да раздвоје Цркву и школу, одвоје лик Светог Саве од школе. Тога ће бити све више, али знајте да сте на правом путу и да се ближе последња времена. Данас рећи „нећу да славим Светог Саву у школи“ значи „нећу да учим да читам и пишем“. Он је уткан у биће школе и нашег народа – рекао је свештеник Слободан Алексић.

Бити на путу Светог Саве, значи ићи за Господом Христом. Није лако, али знајте да без страдања нема васкрсења, закључио је он.

Традиционално, на празник Светог Саве, велики број најмлађих светосаваца приступио је Светој тајни причешћа. Потом је пререзан славски колач и уприличена дечја приредба. Малишане, који су стиховима приказали житије Светог Саве, свештенство Покровског храма даривало је пакетићима. Лепоти сабрања допринео је и Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић.