ПРЕНОСИМО: СВЕЧАНО ЗАВРШЕНА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ ГГ МИЛУТИНА АУСТРАЛИЈИ

У недељу 22.јануара, лета Господњег у саборном храму Светога Кнеза Лазара у Александрији Свету архијерејску Литургију су служили Њихова преосвештенства епископи ваљевски г. Милутин и епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан. Епископе је испред храма дочекао велики број верника окупљених да приме благослов од свог епископа Г. Силуана, као и Епископа ваљевског Г. Милутина.

Саслуживали су архимандрит Михаило Биковић, гост протојереј-ставрофор др Војислав Билбија из Ротердама, Холандија, протојереј-ставрофор Миодраг Перић старешина храма, те протојереј-ставрофор Раде Радан, протојереј ставрофор Ђуро Ђурђевић, протојререј-ставрофор Никола Билић, јереј Андреј Крстић, протођакон Петар Мракић и ипођакон Вељко Мракић. На Литургији је одговарао свима добро познати Лазарчки хор који је својим предивним појањем украсио и употпунио предивну Божанствену литургију. У храму се заиста могла осетити велика благодат Духа Светога.

Била је ово и последња Света Литгургија за гостујућег Епископа ваљевског Г Милутина и његовог пратиоца архимандрита Михаила Биковића игумана Манастира Јовање који су допутовали у братску посету нашпј Митрополији у аустралији 15 децембра прошле године.

Верни народ је имао поново прилику да се поред моштију Светога Кнеза Лазара, које се налазе у овом храму поклони и моштима преподобног Аве Јустина Ћелијског, које је Мирополији АНЗ даровао Епископ ваљевски Г. Милутин.

На крају Свете Литургије сабраном народу најпре се обратио Епископ Милутин, изражавајући своју радост што је поново у овом велелепном храму њему посебно драгој Лазарици где је и започео своје гостовање 15.децембра. Затим се обратио свом сабрату Владики Силуану, некада свом духовном сину коме се посебно захвалио на топлом гостопримству током свог и игумановог боравка у аустралији. Посебно му је велика радост што је имао прилике да се и сам увери и види колико је наша Света Цркв узнапредовала за протеклих десет година изградњом и уређењем многих храмова широм Митрополије а нарочито великим одзивом верног народа својој Светој Цркви. Порука Његовог преосвештенства присутнима је да и даље буду добри верници да остану верни и добри синови и кћери свом Епископу као и свом свештенству.

Епископ Силуан се у својој беседи најпре захвалио Владики Милутину на братској посети и на мудрим и племенитим беседама и очинским поукама које је началствовао током своје посете. Затим је пожелео срећан пут њему и његовом пратиоцу архимандриту Михаилу и позвао их да нам што пре поново дођу у посету.

Након Свете Литургије је приређен свечани ручак. Вредне сестре чланице Кола Српских Сестара „Царица Милица“ уз помоћ приређивачког одбора припремиле су богату трпезу за све присутне госте.

Била је ово и последња прилика да се окупљени после окрепљења и поделе свечане трпезе љубави још једном чују надухнуто предавање архимандрита Михаило Биковића који је за ово предавање одабрао тему ПРАШТАЊЕ, ПОКАЈАЊЕ И ИСПОВЕСТ. Трочасовно предавање било је прекратко за све оне који су још могли да слушају овог изузетног духовног предавача.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска