У Сувом Селу одржана креативна радионица „Како спремити Божић“

У среду, 28.12.2016. године, у Основној школи у Сувом Селу, издвојеном одељењу ОШ „Јован Цвијић“ из Дебрца, трећу годину заредом сабрали су се ученици из: Сувог Села, Месараца, Кожуара, Вуконе и Врела поводом креативне радионице „Како спремити Божић“. На тај начин, родитељи и деца са територије две општине и две матичне школе направили су сабрање и братољубље које одувек постоји у нашем народу. Ученици су припремили све што је потребно за празник: печеницу у виду прасета од папира на ражњу, чесницу, бадњак, као и импровизовану пећиницу у којој се родио Господ Исусу Христос. Три ученика предстваљала су три мудраца са Истока, а сваки је даривао икону Господа истим даровима као и мудраци у давна времена. Након рецитовања песама о Божићу, сви заједно су запевали песме „Звезда се засја над белим селом чудним Витлејемом“ и „Ој, бадњаче, бадњаче“.

Креативна радионица је корелација наставе народне традиције и веронауке у организацији учитељица Милене Николић и Душице Симић, као и вероучитеља, доајена у прављењу креативних радионица и организовања практичне веронауке, ђакона Марка Рафаиловића. Након пригодног програма ученика, присутнима се обратила директорка школе из Дебрца Весна Вуковић:

– Веома сам срећна што видим оволики број ученика из наших села, који су се скупили у школи, и на један леп начин показали оно што уче не часовима веронауке и народне традиције. Деца су вредна, као и њихови предавачи овде у школи, и то се види. Све активности које се зачну и крену као лавина и код других колега у школи потекну управо одавде, од вероучитеља Марка Рафаиловића из Бањана и учитељица Милене и Душице. Хвала проти Митру Миловановићу што је дошао, као и свим свештеницима, колегама из других школа и вама, децо, који сте дивни били вечерас. Ускоро идемо на празнични распуст па вам честитам предстојеће празнике, а најпре Божић, за који се и овом приликом спремамо – поручила је директорка Весна Вуковић.

Након директорке школе, присутнима се обратио архијерејски намесник тамнавски, протојереј – ставрофор Митар Миловановић.

– Драга децо Цркве Божије, велика је радост данашњег времена када видимо да се деца окупљају због имена Божијег. Школа је храм знања у ком се ви спремате за предстојећи земаљски живот, овде учите, а са вашим родитељима примењујете у животу. Црква је дом молитве који нас спрема за живот вечни. Подједнако је важно знање из школе као и јеванђељско знање, које учимо у Цркви од нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. Спремамо се честитим и побожним животом за Царство Божије. Ускоро ће Божић. Све што сте овде научили примените у животу и наша Црква српска ће цветати од нових, вредних и верујућих Срба. Радоваће се сви анђели на небу када ове духовне песме, које смо чули вечерас, запевате уочи Божића у вашој цркви у Вукони, чијој парохији сви ви припадате. Хвала учитељима, вероучитељу, директорки школе и вама, децо, што сте нам указали част да можемо бити део вашег стваралаштва и љубави коју показујете према Богу и својој Цркви – рекао је прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски.

учитељица Милена Николић

 [supsystic-gallery id=19 position=center]