Еколошка акција ученика ОШ „Десанка Максимовић“

Природа је Божја творевина и на бригу о њој Господ је упутио још наше прародитеље у рају. Стога, дужност свих нас је да се те заповести држимо, као и да је новим нараштајима преносимо. Са жељом да окружење своје школе, Храма Светог Георгија и Епархијског дома учине чистијим и лепшим, као и да скрену пажњу на често немаран однос суграђана према околини, ученици Основне школе „Десанка Максимовић“, са својим вероучитељем Мијом Бојиновићем, организовали су акцију чишћења тог дела града 28. децембра 2016. године.

– Циљ ове акције био је подсећање вршњака, али и суграђана свих старосних категорија, да је црква дом Божји, који треба чувати и неговати, да је Епархијски дом центар Ваљевске епархије и због тога је нарочито важно да овај део града буде уредан. Школа „Десанка Максимовић“ увела је ђачке „еколошке патроле“. Ученици обилазе ова места и подсећају другаре да не бацају отпатке ван канти. Храм Светог Георгија и његово двориште омиљено су место овдашњих ђака, где долазе да се помоле, упале свећу и поразговарају и јако им је стало до тога да овде све буде уредно и чисто – каже вероучитељ Мија Бојиновић.

Нажалост, указује Бојиновић, одсуство еколошке свести приметно је и код одраслих те се често може видети бацање смећа из возила у покрету. Такође, иако канте постоје (истина, нередовно се празне), смеће се баца поред њих. Уз договор са Ђачким парламентом, ученици VIII1 су реализовали ову акцију, поручивши да је овај проблем решив, али да је неопходно да се сви заједно потрудимо.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=20 position=center]